Werkwijze

Psychologische behandeling gaat vooral via het gesprek, maar ik vind het belangrijk om ook ervaringsgericht te werken. Dat betekent dat ik in de praktijk naast gesprek ook oefeningen toepas. Dat kunnen zijn mindfulnessoefeningen, ACT-oefeningen, Schematherapie-oefeningen, ontspanningsoefeningen; maar ook gedragsexperimenten.

Ook kunnen we een rollenspel doen. Vaak is schrijftherapie aanvullend aan de gesprekken. Ik sluit daarin altijd aan bij jouw mogelijkheden en voorkeuren, maar zal ook met je bespreken of je bereid bent iets nieuws te proberen.

Het is van het grootste belang dat je je ook buiten de therapiesessies bezighoudt met de therapie, sterker nog: jouw vooruitgang is er afhankelijk van. Soms betekent dit dat je thuis nadenkt over wat er besproken is. Ook kan het wenselijk zijn om een (beperkte of uitgebreidere) huiswerkopdracht te doen. Een huiswerkopdracht kan bijvoorbeeld zijn: Houd gedurende een week bij op welke momenten je je somber voelt. Wat gebeurt er vooraf en tijdens de sombere periodes?

Een huiswerkopdracht kan ook zijn: denk eens na over de vraag wat je positieve eigenschappen van jezelf vindt.

Of een huiswerkopdracht kan zijn om de ontspanningsoefening die je hebt aangeleerd thuis dagelijks te gaan doen.

De bedoeling is om positieve verandering in je beleving en je gedrag te bewerkstelligen!